Hege Davidsen -
Forside Add meg Om meg Kontakt

FORSVARETS PILOTCAMP FOR JENTER 2013

Helga 4.-6. oktober var jeg en av 16 jenter på en camp nede i Elverum. Campen var for jenter som har et ønske om å bli pilot, og som ønsker og trenger mer informasjon om pilotutdanningen man får i forsvaret. Min største drøm har i flere år vært å bli pilot, nærmere bestemt jagerflypilot. Jeg SKAL ta småflylappen (den står høyere prioritert enn billappen), fordi det er FÅ som kan bli pilot i forsvaret. Du må absolutt være 100% kvalifisert. Og det er mye som spiller inn. Alt fra vekt til motivasjon. 

På tur ned til Oslo fikk jeg sitte i Cockpitten til Norwegian, og snakket en hel masse med de to pilotene. Det var utrolig interessant og spennende, og jeg syntes det så veldig gøy ut å styre et så stort og viktig fly. Å sitte helt framme i flyet og få med seg himmelen og fjellene, og landingen sett fra nesen på flyet, DET VAR KULT! 


//norwegian cockpit 

Jeg ble hentet av lederne på Oslo Lufthavn og derfra kjørte vi til Starmoen. Der fikk jeg og Helene, som var de to første jentene som kom dit, utlevert rom. I timene som fulgte ble vi sittende å se på de som var ute å fløy på et gammelt skolefly fra forsvaret. Jeg ante ikke egentlig hva jeg var kommet til og hva jeg skulle gjennom på denne campen, men jeg fikk kanskje en liten forsmak da pilotene fra dette gamle flyet spurte om vi hadde lyst til å prøve, siden vi var de første som hadde kommet. Da var det bare å hive på seg vinterjakka; for oppe i dette flyet ville det bli kaldt! Det hadde nemlig ikke tak. Piloten spurte om jeg ønsket å ta en rolig tur, eller om jeg ønsket det tøft. Jeg svarte selvfølgelig at jeg ville ha det så tøft som man får det, og det var jaggu det jeg fikk også. Looper og andre triks oppe i et gammelt skolefly fra 40-tallet er FETT! Det er noe jeg kommer til å være stolt av veldig lenge, ihvertfall. 
Flyet jeg fløy aller først heter Tiger Moth, og er et gammelt skolefly. Det ble produsert 10.000 av disse på verdensbasis, men i dag er det kun 4 (eller 5) som fortsatt kan fly i Norge, og et av dem fikk altså jeg prøve! Det er noe jeg kommer til å huske LENGE. Dette flyet ble brukt som skolefly før krigen, og noen ble brukt under krigen. Det var ikke så mange som ble skutt ned under krigen, - de fleste har blitt brukt for å teste de nye flyvåpnene, og blitt skutt ned med vilje. Utover kvelden kom resten av jentene. Jeg hadde gruet meg litt til campen fordi jeg var helt alene og ikke kjente noen, men alle jentene var så utrolig hyggelige og jeg ble fort kjent med dem. Vi fikk en del informasjon, før vi endelig fikk gå å legge oss. Jeg la meg med mange tanker den kvelden, og gledet meg som et barn på julaften til dagen etter. Været var ikke særlig bra, så det gikk tid før vi fikk igang de første flygningene. Vi ble delt inn i grupper, hvor min gruppe var den første til å prøve ut SAAB Safari, som er skoleflyet forsvaret bruker nå. 

Jeg kan helt seriøst ikke beskrive den følelsen av å sitte i et slikt fly, styre spakene, se jordkloden på en helt annen måte enn man er vant til, svinge oppe i luftrommet og kjenne hele kroppen bli presset med tyngdekraften ned i setet; det er så sjukt absurd som du kan få det, og fra sekundet jeg satte meg bak spakene visste jeg at det er dette jeg vil gjøre. Det er pilot jeg vil bli. 

Det ble litt tull på grunn av været, så vi ble mye sittende inne og høre på foredrag om forsvaret og flyskolen (men det var veldig lærerikt og gøy det også!!), og vi fikk ikke flydd helikopter, som det var meninigen vi skulle gjøre. De prøvde å lande både lørdag og søndag, men fikk det ikke til. Det ble heller ikke tid til at alle fikk fly SAAB Safari-flyet, - men til gjengjeld fikk alle prøve å fly seilfly tre ganger hver. Det var VELDIG gøy. Seilflyene er fly uten motor, og når du da flyr oppe i lufta, hører du ingenting annet enn vinden som suser utenfor glasset. Det er en veldig spesiell følelse. Vi fikk teste ut funksjonene til flyet, og lærte å fly et fly; helt alene! 

OK! Når man skal fly seilfly, blir man dratt opp av et annet motorfly med en line, og når man er kommet høyt nok, så slippes tauet, og derfra bruker flyet vinden som drakraft. Vi lærte hvor og når man får mest fart, hvordan man får fart og hvorfor man får det. Det er kjempegøy! 


Meg og Helene, jenta jeg bodde på rom med og som også fikk fly Tiger Moth! :) 


Hele gjengen! Tusen takk for ei fantastisk helg! 

Helga var så full av kule ting og jeg kom hjem med minner jeg ALDRI kommer til å gi slipp på. Jeg hadde nesten the time of my life der nede, og jeg fikk veldig sansen for forsvaret igjen. Motivasjonen hadde gjemt seg under en stein det siste halvåret, og ble løftet frem av dyktige piloter og ledere fra forsvaret. Jeg savner følelsen av å sette meg inn i flyet, jeg savner følelsen av å lette med flyet, jeg savner følelsen av å fly, følesen av å lande, og jeg savner følelsen av å gå ut av flyet. Alt. 

Jeg vil til slutt takke for alle hyggelige og motiverende meldinger på både telefon, e-post, kommentarfelter på bloggen og facebook, dere gjør valget mye enklere! Jeg kan tenke meg at jeg glemte å nevne noe, poste noe, noen viktige bilder, og så videre; men jeg er så trøtt, og nå er klokka ett om natta, - så jeg må bare si natta. Brukte kanskje to timer på dette innlegget. Å gå igjennom godt over 6-700 bilder tar TID, og når du skal velge ut 10-15 av dem, for så å redigere.... Og så skrive en tekst. Hjølpes, skjønner godt hvorfor jeg sluttet å blogge. 

 

 • well girl come on

  //update

  Jeg har faktisk hatt så lite tid til å oppdatere, fordi når jeg ikke har vært på jobb, har jeg vært opptatt med andre ting. Tvillingene har hatt jobbuke og jobbet sammen med meg (Hanne blir å ta livet av meg for det første bildet. Meg: "vær normal!" Hanne: "jada"). Jeg har flyttet inn hos Caroline, ei av mine gamle barndomsvenninner (noe som er ganske greit og lettvindt, - men det er uvant å bruke penger på ting jeg aldri har tenkt på koster noe før). Jeg og Caroline har hilst på dattera til Marthe. Jeg har farget håret. Jeg har vært på slangeshow og flymuseet med Fredrik og Mathilde, - og så har vi akt masse (flere år siden sist tror jeg). Joda. Dagene går, tiden flyr, og snart er det jul. Skulle blogget om pilotcampen for en måned siden, men jeg skal gjøre det nå i kveld. Jeg holder på å overføre bilder, så det SKAL komme nå i kveld! Tenkte bare jeg skulle legge inn en liten update over hva som har skjedd etter det. Altså, ikke helt pilot enda. Men men. Det kommer vel, ikke sant!

 • BACK ON TRACK

  Det er lenge siden jeg har vist noe liv fra meg her på bloggen, men til mitt forsvar så har jeg vært veldig opptatt, og har levd i en koffert veldig lenge. Jeg har planer om å blogge om pilotcampen jeg var på en helg for en stund siden, - men jeg har ikke fått lagt over bildene fra campen. Jeg trenger å starte forfra av mange grunner, og jeg ser på bloggen som en motivasjon- og inspirasjonskilde for nettopp det. Akkurat nå sitter jeg i leiligheten og slapper av med Caroline. Og spiser jordbær. Skal vel snart legge meg, - skal jo tross alt på jobb i morgen. 

  Jeg bor med Caroline nå, og det betyr at kameraet ihvertfall blir godt brukt. Det har nesten ikke blitt brukt det siste året. Allefall har jeg fått meg ny header og design; og nå skal jeg begynne å blogge igjen. Ja. Handling foran ord. Lykke til... Takk... 


  Høsten er forresten min favorittårstid. Tror jeg. Og våren. Og sommeren. Men vinteren er bare fin når det er hvitt overalt.

  Men nå, nå MÅ jeg sove. 

 • IN THE AIR AGAIN

  God kveld! Måtte lage ny header, så følte det passet med en liten oppdatering også.

  Nå sitter jeg her, nesten klar til avreise! Reiser til Oslo på en ny camp med Forsvaret i morgen tidlig, og jeg har helt ærlig ikke snøring på hva jeg skal være med på. Alt jeg vet er at jeg får fly (drømmen min), og at jeg må ha varme klær med. Gruer meg og gleder meg på samme tid! Har hatt det så stressende den siste tiden at jeg såvidt har tenkt på turen i det hele tatt. Skulle egentlig skrive ned masse spørsmål til pilotene på campen og forberede meg masse (har kjøpt nytt treningstøy da) - men det gikk ikke helt som planlagt. Vel vel. Gleder meg jo helt ekstremt mest av alt. • hits