Hege Davidsen -
Forside Add meg Om meg Kontakt

B A R N E A R B E I D

I stedet for å skrive innlegg om hvor varmt det er her og hvor deilig det er å slappe av i bassenget hver dag og alt vi har gjort og alt jeg har shoppet og sånt - så skal jeg blogge om noe som virkelig har sjokkert meg og som jeg virkelig ikke kan slutte å tenke på. Det er nemlig noe som har brent seg fast på hjernen, noe som forstyrrer nattesøvnen, noe som får meg til å ville gråte. 

Kulturen her er veldig annerledes, og man skal selvfølgelig respektere det. Tyrkia er et muslimsk land, men her er det jo ikke så mye som tyder på det, da det antakeligvis er veldig påvirket av den enorme skandinaviske turismen. De har sine levemåter, og ting jeg har forstått er at for dem er det helt greit å stoppe folk, rope etter folk og mase, også stirrer de uendelig lenge. I Norge (i hvertfall Bodø) stirrer du kanskje på noen, men med en gang du blir oppdaget, slutter du jo mest sannsynlig. Sånn er det ikke her, for å si det mildt. 

Men det er verken ropingen, respektløsheten, flørtingen eller forsøket på å få damer som gjør meg skremt. Det som gjør meg skremt er å se barn ned i 5-årsalderen gå rundt mellom barene klokka 3 på natta i håp om å få solgt armbånd, blomsterkranser og roser. En ting er at du ser dem vandre alene i gatene på dagtid, men MIDT PÅ NATTEN? Alene, blant masse fulle folk, i en tid på døgnet hvor de burde låget dypt under dyna og hatt fine drømmer, slik som alle barn burde hatt krav på. De ber deg så hardt om å kjøpe disse tåpelige tingene for et par kroner, og jeg sitter igjen med en følelse av at hvis de ikke får solgt alt, vil faren slå dem i søvn eller moren droppe å gi ungen mat. 

En kveld så vi en mor med et barn på magen, max. 2 år gammel. Hun brukte jo selvsagt barnet for å smiske og få fulle folk til å bli sjarmert for så å kjøpe. Hun hadde også med seg sønnen på 6-7 år, som måtte gå fra bord til bord. Hvis han ikke fikk solgt, gikk han tilbake til moren, som jagde han tilbake for å prøve på nytt. Det var like før jeg reiste meg opp og kasta drinken min i ansiktet på henne, for å være SÅ low skal mye til. Jeg eier virkelig ikke respekt for slike foreldre, og jeg skulle ønske jeg kunne ta med meg alle de stakkars ungene hjem. De fortjener noe mye bedre enn det triste livet de lever. Det er veldig mye barnearbeid her, og barn nedi 10årsalderen har vært kelnere på restauranter, og vi blir like sjokkert hver gang et lite barn kommer for å spørre om de kan hjelpe oss med noe i en klesbutikk. 

Jeg er klar over at det finnes mye sykt i verden, og mye som er verre enn dette, og at barna antakeligvis får betalt (i form av mat kanskje, eller en plass å sove) - Men er ikke dette et utrolig utdatert liv? Er det ikke slik man var ferdig med for hundrevis av år siden? Norge er et vanvittig bra land, og jeg kjenner jeg er både stolt og takknemlig for å være født og oppvokst i et så vakkert, rikt og ordentlig land, hvor alle har rettigheter og "alt går veldig bra". 

Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre noe med dette, og jeg akter å finne ut mer om barnearbeid. Alle barn burde ha rettighetene vi har, og ha rett til I DET MINSTE å sove på natten, og slippe å menges med fulle turister. De burde slippe å sitte med en bar og slurpe i seg drikke, de burde slippe å være vitne til alt som foregår i de voksnes liv på natten. De burde slippe å bli voksne i en alder av 10 år. De arbeider i usunne, utrygge og utenkelige forhold - og det er IKKE rettferdig! 

Jeg er helt satt ut og jeg blir målløs av tanken, og vet egentlig ikke hvordan jeg skal forholde meg til det - når barna kommer bort til meg, med de store dådyrøynene, og ber meg som om det sto om livet for at jeg skal kjøpe noe. Jeg sier jo selvfølgelig nei hele tiden og ber dem gå bort, og etterpå sitter jeg igjen med en utrolig dårlig samvittighet. Enn hvis dette barnet ikke får mat i morgen fordi jeg ikke ville kjøpe armbåndet til 10 kroner? Det ville jo selvfølgelig være verdt det, men samtidig så er det en vanskelig situasjon å sitte i. Og det er nettopp det foreldrene bruker barna for; å gi oss dårlig samvittighet. 

Jeg så store deler av barnearbeid også i Zambia, som er et "fattig u-land", men jeg var visst ikke moden nok til å åpne øynene og se for en syk verden jeg lever i. Og nå som jeg ser det, vil jeg bare bort herfra. 

// Illustrasjonsbilde hentet fra demotix.com

 

PS: Tyrkiaturen kommer på bloggen en gang den også, må bare få orden i bildene mine! 

 • H O T N E S S

  Dag 2 i Tyrkia, og det har vært råvarmt! I går var vi på et utested som heter Robin Hood, og det var helt VILT! SÅ mye folk, SÅ bra musikk, SÅ bra stemning! Vi hadde det allefall veldig gøy, og enten man skulle tro det eller ikke, ble ingenting stjelt og alt gikk veldig lett for seg. Bare snille folk så langt. Men så er vi veldig forsiktige også, og jager ufordragelige typer vekk. 

  I dag har vi nesten ikke gjort noe, vi har badet og slappet av: noe som har vært utrolig godt. Jeg kjenner virkelig jeg trenger denne ferien, hvor jeg ikke trenger å stresse eller tenke på noe. Det er veldig deilig. Nå er vi snart på tur til å gå ut, det er nemlig "tyrkisk aften" på hotellet med buffet, og kelneren har lovet oss gratis drinker. Gleder meg - Tyrkisk aften er veldig gøy, hvis jeg husker riktig fra sist jeg var i Tyrkia. Så vi gleder oss! Vi glemmer nemlig av å spise, så i dag spiste vi vårt tredje måltid siden vi dro fra Bodø på onsdag, - og da kokte vi nudler her i leiligheten. Det er så typisk meg og Guro, haha. Vi har vært å handla inn maaasse nudler, - og yogghurt... 

  Åh, Tykria i mitt hjerte! Selvom det er veldig slitsomt, siden ikke alle eier respekt for turister.

  Vi snakkes senere :-) 

 • ~ V I L L A S U N F L O W E R

  Hei!

  Nå sitter jeg og Guro på balkongen vår i 7.etasje, med ei helt fantastisk utsikt og en temperatur det nesten er til å syte over! Vi har badet i bassenget og sjekket ut gatene utenfor hotellet (fått tatt ut Lire og kjøpt vann). Vi spiste lunsj på hotellet, og i kveld har vi tenkt å spise ute et sted. 

  Vi reiser med Ving og alle bildene er hentet fra deres hjemmeside (ving.no)

  Hotellet vi bor på er kjempefint, og jeg er veeldig fornøyd med rommet! Mer oppdatering er det egentlig ikke å gi foreløbig...

  Det var så herlig, vi trengte ikke å bekymre oss eller stresse eller plages med noe: alt gikk på skinner. Vi fikk ordnet visum på under et minutt, var de første til å få baggasjen, og ble møtt av de svenske guidene som fulgte oss til bussen vi skulle ta. Da vi kom på hotellet, var det begynt å bli lyst allerede, men vi måtte jo sove uansett (vi var på hotellet klokken 6 i morgest). 

  Nå skal vi ut å ta vippeextensions! Det tar sånn to timer, men er veldig verdt det!!

 • R O T S J U V I N

  God kveld!

  I går var jeg hos legen, og fikk bli kjent med hva tallene fra allergi-testene betyr: jeg er så allergisk mot hest at det ikke engang er målelig. Ikke at det var noe nytt, jeg har vært allergisk i over 10 år nå mot favorittdyret mitt, så jeg vet hva jeg går til. I tillegg, kvelden før, var jeg å ridde: og fikk helt plutselig veldig vondt i øret. Det svidde og var så hovent at jeg ikke kunne høre på det, og det var helt rødt. Jeg trodde det var en form for syk reaksjon, for hva visste vel jeg... Men da jeg kom til legen fikk jeg vite at det var vanlig ørebetennelse. Så i går var en grusom dag med et øre som ikke fungerte og en temperatur på 38 grader. Jeg var hjemme fra jobb i dag fordi jeg ikke kunne jobbe med feber og slikt (noe jeg gjorde den kvelden og da ble jeg bare verre). Jeg sov ordentlig ut i dag, og da jeg følte meg litt bedre på ettermiddagen ble jeg med for å hente Juvin på Fauske! 

  I dag fikk vi nemlig enda en hest!! Rots Juvin er en 5 år gammel nordlandsvallak. Utrolig vakker og ekstremt kosete og oppmerksomhetssyk! Jeg gleder meg masse til å bli kjent med han og ri han mer enn det jeg fikk i dag. Jeg har feber igjen, og er egentlig veldig dårlig nå. Burde egentlig ikke vært med hestene så mye i dag, Jeg kommer garantert til å skrive mer om Juvin og slikt etterhvert, men jeg er så utrolig svimmel, kvalm og sliten nå, at det får holde foreløbig. 

  Må forresten bare fortelle! Jeg matet måser i dag, skjønner dere (de er jo så søte) og de var så nærme at de så og si spiste fra hånden min! De var ikke særlig redde for meg, og det var egentlig veldig gøy. (Bildene er tatt med iphone og er ikke zoomet inn i det hele tatt!!) 


  1. Juvin kom med Nord-Norsk hestetransport (og vi er veldig fornøyde med dette selskapet!!). På Stjarni hadde vi Guttorm Hestetransport, som også fungerte veldig fint. 2. SUSS! Har hørt at han susser tilbake på kommando. 4. Første møte med Stjarni, Ørn, Flisa og Lincon! Ble litt sparking og hyling, men de ser ut til å komme overens! 

  Fineste! Han er 137 i mankehøyde og dermed et par cm. høyere enn Stjarni og Ørn. Han er god og feit etter beitesesong, en skikkelig godgutt. 

 • POTENSIELL DRESSURHEST

  Miriam er på besøk hos meg i dag, og har fått prøve ut Stjarni. Hun er jo ei veldig erfaren hestejente, og etter å ha ridd Stjarni i litt dressur, var hun overbevist om at dette er en hest med masse potensiale. Derfor skal jeg melde meg på et kurs i dressur! Tro så kult det ville vært å kunne dressur, og eventuelt konkurrere senere! Miriam var overlykkelig etter å ha ridd Stjarni, og de to øvelsene dere ser på filmen tar gjerne mange, mange ÅR å lære hesten! Jeg er så stolt over Stjarni etter i dag. 

  I tillegg hadde Miriam vært på Hööks i Trondheim og kjøpt nytt hodelag og bitt, så nå ser Stjarni helt uuutrolig fin ut!  <3<3<3 fineste gutten 

  Hilsen hestejenta94 :)

 • BURSDAG OG NYE TING

  HEI! 

  Vel, what can I say..... Jaja. I morgest våknet jeg opp i byen og dro på shell og kjøpte pølse med brød (jeg liker egentlig ikke pølse med brød engang) - og så dro jeg i kirka (...). Gårsdagen var veldig koselig, helt til alt ble svart og jeg bare var helt kake. Det gikk fort siden jeg nesten ikke hadde spist på et døgn (hadde spist en bolle tidlig på morgenen) og var på jobb i 8 timer før jeg dro i bursdagen til Karinca. 

  Litt fra i går og i dag.

  Før jobb i går var jeg dessuten på shopping før jobb i går, og kjøpte meg litt forskjellig klær - og endelig en ny telefon! Det landet på iPhone 5. Har alltid sagt at jeg ikke skal ha iPhone, men jeg ga etter, og foreløbig er jeg veldig fornøyd! Kjøpte også to deksel, er livredd for å knuse den! 

  Jeg kjøpte meg også en CD i går! Jeg elsker å høre på klassisk musikk på kveldene/nettene, sover faktisk mye bedre da (selvom jeg er en av de som sover godt hvor enn jeg sover) - og Mozart er en av mine favorittkomponister. Jeg har hørt på CDen i hele dag på stereoen oppe i stua, og det er så beroligende. Jeg tror hesten liker det også, dere skulle sett han tidligere i dag når jeg og Martine var å ridde. Med en gang jeg spilte av klassisk, ble han skikkelig rolig! :) 

  ♥♥♥♥ 

  Men nå må jeg stikke! Fikk nettopp besøk av Miriam, og vi skal opp til hesten! Hun har kjøpt med seg et hodelag fra Trondheim, så vi skal å tilpasse han det nå. 

  //xx

 • D A Y S G O B Y

  De siste dagene har vært helt siiiiinnsyke. Jeg har vært på jobb hver dag og er utrolig sliten og lei, men samtidig har det vært veldig gøy på jobb. Det er veldig mye som foregår i Nordland for tida, blant annet var det nettopp Arctic Race, og Musikkfestuka har vel nettopp begynt. Så kommer Parkenfestivalen og høsten følger på med masse konserter og masse kjente mennesker på besøk i Bodø. Rica er ofte sponsor (tror jeg, må vel være derfor alle er på vårt hotell) og derfor er det masse kjendiser på hotellet hele tiden. (Vi får ikke lov til å ta bilder av noen eller "plage" noen kjendiser, - de er jo mennesker de også...)

  Men det er jo ikke BARE på hotellet man møter kjente folk. Jeg og Lisa møtte Erna Solberg i Glasshuset i lunsjen igår, og hun var utrolig hyggelig! Veldig blid og snill, og hun snakket masse med oss! Jeg liker henne virkelig, og partiet er ikke så ille, det heller. Jeg har begynt å lese en del om politikk, for å sette meg inn i det og ha et grunnlag for hva jeg skal stemme- og jeg må si jeg er enig i mye av det Høyre kommer med. Men jeg har også fått tips og triks fra min veldig politiske storebror, så vi får se hva det blir til! 


  I dag kjørte jeg på med en.. Rød (?) topp, jeg. Bluse og bukse fra Cubus, veske fra Bag   Og lunsjen/frokosten spiste vi ute! Vi skulle egentlig se etter syklistene, men de var ikke i vår gate. Men de kom jo svette og fine tilbake på hotellet etterpå.

  Nå må jeg ta kveld! Jobb i morgen. Skal spørre om mamma kan kjøre meg, så jeg slipper å ta buss 4 timer før tida... Sånn er det å bo på landet..! Har forresten vært kjempelite med hesten i det siste. Tvillingene og Celine tar seg heldigvis av det, men jeg er aldri hjemme før 22 på kvelden og drar så tidlig, så rekker ingenting. Gleder meg til FRI! Har fri på søndag, og det skal bli veldig godt. Hvaaa mer skal jeg si?

  God natt!! ♥

 • B L I M E M Æ H J Æ M

  Tok sikkert to hundre bilder å bussturen hjem i kveld. Det er veldig fint ute nå for tiden, og jeg som elsker himmelen og alle dens farger, blir jo helt betatt. Og fjellene, Børvasstindan, åh! Som jeg kommer til å savne Bodø.♥ Kanskje jeg bare skal bli. 
  Saltstraumbrua. 


  Utsikta fra kjøkkenet, elsker hvor idyllisk det egentlig er hjemme. 


  Hver gang jeg ser skyer på himlen, ser jeg at de ligner på noe. Det er alltid så gøy. Var ikke så mye skyer på himmelen da jeg tok disse bildene, men på dette ser jeg en drage, en krabbeklo, en slange og en sånn dinosaur. Haha :)

  Nå er klokka rundt halv 2, og jeg måå bare slenge inn dette bildet jeg tok fra vinduet her i stua.   Nå skal jeg opp til hestene. Tenkte å ta en ridetur med Stjarni, men ble litt usikker nå som det ble så mørkt. Er ikke sååå glad i mørket! Får gjøre det i morgen tidlig. Beklager dårlig oppdatering forresten. Jeg hadde besøk i går av Cecilie, og på kvelden dro jeg til byen på jentekveld med Susanne og Martine. Nå er jeg og Celine hjemme, og skal som sagt, opp og gi hestene vann. God kveld alle sammen! :) 

 • STRÅLENDE SOL OG LITT KJEFT

  Elsker dette røde skinnbeltet! Har fått det av bestemor som er noe hun kjøpte i Paris for mange, mange år siden. Kjolen har jeg fått i gave ♥♥

  I dag gikk jeg og Celine en tur med Stjarni til mor og far. Celine red barbak - Stjarni er gulle-go' når man sitter på han! Også er han sååå god å sitte på, pelsen er så varm og herlig. Hehe. I dag når jeg sto opp regnet det; og når jeg var ferdig å ordne meg var det plutselig strålende sol. Da var det jo bare å få på kjole og solbriller! Haha. 

  Jeg har forresten fått feil allergimedisin, fordi fastlegen min hadde ferie når jeg var hos legen og jeg måtte ha en akkuttime hos en dansk lege. Legen sa bare "hvilken medisin vil du ha? du vet ikke? hvordan er det du har brukt da? nei vel da får du komme tilbake til fastlegen din om to uker" - og problemet var at hun ikke forsto at i tillegg til medisinen jeg har pleid å bruke, var jeg NØDT å ha noe for utslettene, fordi det ser ut som jeg har stukket meg på brennesler; det er nemlig samme type blemmer. Blir så sint! Jeg har mye mer å si om denne legen, men jeg skal ikke legge ut om det på nett. Jeg vet hvertfall at jeg ALDRI skal til denne legen igjen!!!! Betaler ikke 300 kr for å få høre at jeg må komme tilbake en annen gang. Fy søren. 
 • hits